İnsan ilişkilerimizde jest ve mimiklerimiz çok önemlidir. Karşımızdaki kişiye duygu ve düşüncelerimizi doğru
bir şekilde geçirmeliyiz. Vücut dilimiz ile bu samimiyeti ya da sahteliği çok çabuk belli ediyoruz.
Özellikle yüzümüz, beden dilimizde duygularımızı en çok belli ettiğimiz yerimizdir. Yüzde o kadar çok kas vardır ki birisini kontrol etmeye çalışsanız diğeri sizi ele verecektir. İstemsiz yaptığınız herşeyi siz kontrol etmeye çalışsanızda yüzünüz belli eder.
Gülerken gözün şekli; örneğin bir kişi size komik bir konu anlatıyor ve siz gözlerinizin kenarı kırışmıyor ve bıyık altından gülüyorsanız bu sahte bir gülüştür. Samimi gülüşlerde göz kenarları kırışmaktadır. Bu şekilde karşınızdaki kişi sizin samimiyetinizi anlayacaktır.
Kapalı gözler; yüzde duygularımızı ele vermekteki en başarılı organ gözlerdir. Bir konu sırasında gözleriniz kapanmaya başladıysa o konuya olan ilginiz azalıyor demektir. Bu ifade hepimizin kullandığı bir ifadedir. Bir toplantıda gözleriniz kapanmaya başladıysa ilginiz dağılmaya başlamıştır. Mesela gözlerinizi açarak konuşmanız konuya olan ilginizi göstermektedir. Tabiki gözlerinizi çok fazla açmamanız gerekmektedir.
Çocuğunuz ile göz teması; göz temasına geçmek çocuklarınızla olan ilişkinizde çok önemlidir. Çocuğunuz size birşeyler anlatırken gözlerinizi açık tutmaya çalışın. Onun anlattıklarına katıldığınızı belli etmek için başınızı hafifçe sağa sola hareket ettirin. Bu şekilde dinlemeniz çocuğunuz ile daha kolay iletişim kumanızı sağlayacaktır. Önemli bir detay ise, çocuğunuzla sohbet ederken onunla aynı hizaya inmeye çalışın. Tepeden konuşur veya dinlerseniz iletişiminizde sorunlar olacaktır. Bu sayede çocuğunuz kendisini değerli hissedecek ve özgüveni oluşacaktır.
Dinlerken başınızı hareket ettirmek; çocuğunuzla kurmaya çalıştığınız iletişim gibi karşınızdakini de dinlerken başınızı onaylar ifadesiyle hareket ettirerek dinleyiniz. Bu şekilde ona güvendiğinizi, anlattığı konuyla ilgilendiğinizi ve kendisine değer verdiğinizi hissettireceksiniz.
Gözlerin birden açılması, hayret anlamı taşımaktadır. Sohbet sırasında gözlerin birden bire açılması dinlediğiniz konunun sizi şaşırttığı anlamına gelmektedir. Şaşırdığımızı karşı tarafa gözlerimiz ile çok çabuk belli ederiz. Ağız açıklığı da diğer bir şaşırma ve hayret ifademizi belli eden mimiktir.
Kısık gözler; sohbet sırasında gözlerin hafifçe kısılması karşınızdaki kişiden konuyu sağlıklı dinlemek adına zaman istemeniz anlamına gelmektedir. Bu mimiğimizi sıkça kullanıyoruzdur. İş yorgunluğu üzerine bir arkadaşınızla ettiğiniz sohbette gözleriniz illaki kısılmaya başlamaktadır. “Aslında seni dinliyorum ama algılamama izin ver.” Karşınızdaki kişi gözlerini kısarak dinliyorsa ona sizin anlattıklarınızı anlamak için zaman verin.
Bir gözün kapatılması; sohbet sırasında gözümüzün birini kapatıyorsak o konu ile ilgili eksik bilgiler olduğunu ifade etmeye çalışıyoruzdur. Örneğin, bir arkadaşınızla sohbet ederken bir noktada bir gözü kapalı dinlemeye başladıysanız verdiği bilgi sizi tatmin etmemeye başlamıştır. Aslında bunu da sıkça kullanıyoruz. Tek gözümüzü kapatarak “ee yani” ifadesi gibi…
Gözbebeklerinizin hareketi; bir mutluluk ya da heyecan anında gözbebekleriniz olduğundan daha büyük olmaktadır. Bu durum da duygularınızı, samimiyetinizi karşı tarafa geçirir. Mutsuzluk ve huzursuzluk anında ise gözbebekleriniz küçülecektir.
Gözleri kaçırmak; bir kişi ile konuşuyorken karşınızdaki kişi gözlerini kaçırıyorsa, sağına soluna bakıyorsa yalan söylüyor demektir. Size karşı dürüst olup olmadığını bu şekilde anlayabilirsiniz.
Yan gözlerle bakış; eğer karşınızdaki kişi sizi yan gözlerle süzüyorsa, bakışlarını sağa sola kaydırarak size bakıyorsa bu sizden hoşlandım anlamına gelmektedir. Bu bakış sizi etkilemek, kur yapmak, dikkat çekmek için yapılan bir mimiktir. Sizde o kişiden hoşlandıysanız bu mimikleri yapacaksınızdır.
Gözleri dikerek bakmak; genellikle sinirlendiğimiz bir durumu karşı tarafa dik dik bakarak ifade ederiz. Direkt gözlerin içine bakmak karşı tarafın alanına tecavüz olarak algılanmakta ve bu bakış hiç hoş karşılanmamaktadır.
Başka yere bakmak; karşınızdaki kişi siz konuşurken sağa sola bakıyorsa bu sizi dinlemediği, sizinle ilgilenmediği anlamına gelmektedir. Bu hoş olmayan durum karşısında konuşan kişi bir süre sonra konuşmaktan vazgeçecektir. Yapmanız gereken, konuyu bitirmek istiyorsanız karşı taraf ile göz temasını kesmeniz yeterli olacaktır.
Hiç bakmamak; eğer bir kişi ile konuşurken kendisine hiç bakmıyorsanız bu tavır o kişiyi yok saydığınız anlamına gelmektedir. Bu tutum konuşurken başka yere bakmaktan çok daha kaba ve kötü bir davranıştır. Burada yapmanız gereken göz temasını kesmenizdir. Bu sayede kişi kendisinin orada olmasının istenilmediğini düşünecek ve uzaklaşmak isteyecektir.
Bakışlar geçmişten günümüze karşı tarafı etkilemek, kur yapmak, duygu ve düşüncelerimizi aktarmak, hissettiklerimizi paylaşmak adına kullanılmaktadır. Genellikle bilmediğimiz sorular sorulduğu zaman karşı tarafla göz temasını keser farklı bakışlar atmaya başlarız. Bu da sorulan soruyla alakalı bir cevabımızın olmadığını gösterir. Beden dilinden önce gözler duygularımzı ele vermektedir. Sonra beden ile bağlantı sağlayarak vücut dilimizi tamamlamaktadır.
Herhangi bir konu ile ilgili sohbetiniz sırasında karşınızdaki kişinin size üzüldüğünü veya sevindiğini anlayabilirsiniz. Sözel olarak dile getiremediğiniz duygu ve düşüncelerinizi beden diliniz ile anlatabildiğiniz için muhteşem bir dildir. Sadece doğru kullanmasını bilmelisiniz.