Yaz Aylarında Beslenme:
Her gün düzenli olarak 3 öğün beslenmeniz her mevsim önemlidir.
Ancak yaz aylarında daha sık terleriz ve vücudumuz çok fazla ter kaybeder. Terle birlikte tuz, vitamin ve mineralleri de kaybederiz.
Yeteri kadar beslenerek ihtiyacımız olan bu vitaminleri ve suyu geri alamazsak vücudumuz güçsüz düşerek hastalıklara daha kolay yakalanabilir, tansiyon düşmesi, bulantı, baş dönmesi gibi sorunları da beraberinde getirebilir.
Özellikle çocuklar, yaşlı ve rahatsızlığı olan yetişkinler de etkilenebilir.
Ayrıca sıcak günlerde yiyecekler çok hızlı bir şekilde bozulduğundan yiyecek zehirlenmelerine de daha sık rastlanmaktadır.
Bu nedenle öncelikle tüketeceğimiz besinlerin uygun koşullarda saklanması ve bekletmeden tüketilmesi çok önemlidir. Dondurulmuş gıdalar çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı hemen tüketilmeli, tüketilmezse atılmalıdır, unutmayın ki hiç bir şey sağlığınızdan daha değerli değildir.
Yaz mevsiminde kahvaltı, atlamamanız gereken, vücudu güne hazırlayan en önemli öğündür.
Fazla yağlı olmayan peynirler, zeytin, domates, salatalık ve mevsim yeşilliklerinden oluşan menünüzde isteğe göre fazla yağlı olmayan, tercihen haşlanmış yumurta da tüketebilirsiniz.
Kahvaltıda alışık olduğumuzun aksine çay yerine de meyve veya bitki çayları, süt, taze meyve suyu tüketerek sıvı kaybını engellemeye yardım edebilirsiniz. Çünkü, çay ve kahve benzeri içecekler kafein içerdiklerinden vücudunuzun daha fazla sıvı kaybetmesine neden olabilmektedir.
Öğlen yemeklerinde de ızgara veya haşlama et, tavuk ya da balık tercih edilebilir, yanında da mevsim yeşilliklerinden oluşan salata ile öğlen öğününüzü hafif tutmaya çalışabilirsiniz. Arzuya göre pişmiş sebzelerden oluşan bir sebze yemeği de yiyebilirsiniz.
Özellikle öğlen kızartma ve kavurma şeklinde hazırlanmış gıdalardan uzak durmanızda fayda vardır.
Yine yemeğin yanında yoğurt, cacık ya da ayran tüketebilirsiniz.
İlerleyen saatlerde meyve tabağı ve içecek olarak doğal soda tüketebilirsiniz.
Akşam yemeklerinde de yine çok ağır olmayan balık, tavuk, et ürünlerini haşlama ya da ızgara olarak tüketmeye öğlen ya da akşam yemeklerinde pişmiş sebze yemeklerinden de tüketmeniz faydalıdır.
Yaz meyvelerinden yapacağınız hoşaflar, taze meyve suları da gazlı içecekler, kahve ve çaya oranla vücudunuza fayda sağlar ve terle kaybettiğiniz vitaminleri, mineralleri geri alabilmenize yardım eder.
Özellikle su tüketmeyi ihmal etmeyin, günde en az 2 ya da 2,5 litre kadar su tüketmeye özen gösterin.
Suyunuzun içine nane yaprakları, limon dilimleri, elma dilimleri, vişne ya da kuşburnu taneleri atarak hem suyun lezzetini, ferahlatıcılığını, hem de besleyiciliğini arttırabilirsiniz.
Yağlı, kızarmış ve çok tatlı yiyeceklerden uzak durmanız da fayda var. Eğer tatlıdan uzak duramıyorsanız, tatlı olarak hafif, sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. Bu şekilde beslenerek hem ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri alabilir, hem de kilonuzu koruyabillirsiniz.