Ev Kazaları :
Ev içerisinde meydana gelen, bazen ölümcül sonuçlara bile neden olabilen olaylar ev kazası olarak adlandırılır.
Ev kazalarının çoğu aslında ihmal nedeniyle meydana gelmektedir. Her ne kadar görünmez kaza dense de pek çok kaza aslında göz göre göre gerçekleşir. Ayrıca bu kazalar en çok çocukların başına gelse de yetişkinler de bu kazalara çok sık maruz kalmaktadırlar.
Düşme sonucu yaralanmalar ufak sıyrıklarla atlatılabilirken, bazen de kırıklar, travmalar, yarıklar ile sonuçlanabilir. Evinizdeki zemin kaygan özellikteyse ya da yere dökülen, yer silmek için kullandığınız maddeler kayganlığa neden olabilir. Biraz da hızlıca yürümeniz ya da koşmanız şiddetli düşmelere yol açabilir. Kaygan zeminlerde çorap da kolay kayar ve evde koşturan çocuklar çorapla bu açık yerlerde kolayca düşerek kendilerine zarar verebilirler. Eğer zeminde kayganlık hissederseniz vakit geçirmeden önlem alınız.
Bir de yüksekten düşme sonucu yaralanmalar vardır, bu yaralanmalar ölüme ya da kalıcı hasarlara neden olabilirler. Çocukların kafaları bedenlerine göre daha ağırdır, bu nedenle pencere, balkon gibi yerlerden kolayca düşebilirler. Yetişkinler de halı gibi ağır maddeleri taşıyarak sarktıklarında ya da cam silerken düşebilirler. Bu nedenle dikkatli olmakta cam silerken ve halı silkerken sarkmamaya,
özen gösterilmelidir. Cam sağlam olmayabilir, cama yüklenmemek gerekir. Evde küçük çocuğunuz varsa balkon ve camları kapalı, hatta kilitli tutmaya özen göstermeli, cam önlerinde ve balkonlara üzerine çıkabileceği sandalye, koltuk, masa gibi eşyalar koymamalısınız.
En sık görülen kazalardan biri de yanıklardır. Sadece biraz dikkatle bu acı verici, ölümcül kazalardan korunabilirsiniz. Kaynar sıvıların dökülmesi ile oluşan yanmalar çok sık görülür. Ocak, soba ya da tezgahın kenarlarına, özellikle de çocukların ulaşabileceği yerlere bu araçlar konulmamalı, tava, çaydanlık gibi saplı mutfak eşyalarının sap kısımları en arka tarafa bakacak şekilde konulmalıdır.
Çocukların oynayabileceği kibrit, çakmak gibi yanıcı gereçler ulaşması zor, yüksek ya da kilitli bölgelerde saklanmalıdır. Açıkta bırakılan prizler de küçüklerin çok ilgisini çeker, bu tip alanlar özel kapaklarla kapatılmalıdır. Kesici ve delici aletler de yüksek ve sağlam bir yerde saklanmalıdır.
Bir anlık dalgınlık sonucu çocuğunuzun ulaşabileceği yere koyduğunuz çaydanlık ya da tencere, kızgın yağ ömür boyu unutamayacağınız acılar çekmenize neden olabilir. Özellikle de evde bir çocuk varsa dalgınlığa yer yoktur.
Bir diğer kaza çeşidi de zehirlenmelerdir. Evde içecek şişelerine konulan temizlik malzemelerinin yanlışlıkla içilmesi ile oluşan zehirlenmelere çok sık rastlanır. Bu yetişkinlerin de sıkça başına gelen bir kazadır. Ayrıca çocukların ulaşabileceği yerlerde bırakılan ilaçlar da çok tehlikelidir. Mümkünse evinizin yüksekte bulunan bir dolabına temizlik malzemelerinizi ve ilaçlarınızı koyabilirsiniz. Ayrıca zehirli, temizlik malzemelerini kendi şişelerinde muhafaza etmeniz de daha iyi olacaktır.
Bir de gıda zehirlenmeleri vardır, bunun için de tüketilen yiyeceklerin tazeliklerinden, yapıldığı malzemelerden, güvenirliliğinden emin olmanız gerekmektedir. Özellikle bilmediğiniz ot ya da mantar türü yiyecekleri, çözüldükten sonra tekrar dondurulmuş, uygun koşullarda saklanmadan uzun süre beklemiş yiyecekleri tüketmeyiniz. Özellikle bayat tavuk zehirlenmeleri de ölümcül olabilmektedir.
Boğulmalar da boğaza bir nesne kaçması ya da suyla gerçekleşebilir. Büyüklerin dediği gibi insan bir kaşık suda bile boğulabilir, asla çocuklarınızı su olan bir yerde yalnız bırakmayın. Su çocuklar için çok çekicidir, suyla oynamak, suyu ellemek için çocuklar her fırsatı değerlendirirler. Kova içindeki az bir su bile küçük bir çocuğun boğulmasına neden olabilir. Siz balkonu yıkarken banyoda dolan diğer bir kova ya da yerleri silerken içeri gittiğinizde boşta bıraktığınız az bir su bile çocuğun dengesini kaybederek içine düşmesine ve kısa sürede boğulmasına yol açabilir, benim başıma gelmez diye düşünmeyin, dikkatli olun.
Çocuğunuzun boğazına kaçabilecek küçük parçalı oyuncaklar ya da küçük parçalı leblebi, fındık gibi yiyecekler de tehlikeli olabilir. Bir de şekerlerin kağıtları, naylon poşetler, balon gibi parçalarda kolayca ağızlarına alabilecekleri ve boğaza yapışarak nefes almasını engelleyebilecek maddelerdir.
Çocuğun ağzında bir yiyecek varken koşmasına, gülmesine izin vermeyin ağzındaki yiyeceğin nefes borusuna kaçmasına neden olabilirsiniz.
Naylon poşetler, zincir, ip gibi maddelerde başına ve boğazına dolanabileceğinden çocukların ellerine verilmemelidir.
Özellikle ülkemizde sıklıkla görülen bir diğer zehirlenmeler de doğal gazdan ya da sobadan sızan gazlarla gerçekleşmektedir. Özellikle rüzgarlı günlerde dikkat ederek, bacanın temizliğini önemseyerek, bağlantıların doğru ve düzgün yapılmasına özen göstererek hayatınızı koruyabilirsiniz.
Aslında bunlar sadece ilk akla gelen kazalar, daha pek çok ateşli silahla oynarken meydana gelen, kesici ve delici aletlerin neden olduğu kazalar, kapıya sıkışan eller, masaların sivri köşelerine çarpan kafalar, önlem alınmadığı için çıkan yangınlar, sızan gazlardan oluşan zehirlenmeler de hem ülkemizde hem de dünya da sıklıkla görülmektedir.
Sadece biraz daha dikkatli ve özenli olunarak hayati önem taşıyan kazalardan korunabilir, çocuklarınızı koruyabilirsiniz. Sonucu ölüm olmasa bile ömür boyu hayatınızı etkileyebilecek sakatlıklar, acılardan sadece daha dikkatli olarak korunabilirsiniz.